De Ogen van een Stad

Skills: Regie, Montage

De Ogen van een Stad | Dit is een rijdende en omgevingsgevoelige video-installatie van Jef Monté & geluidsvormgever Mark Thur.

Bovenstaand filmpje geeft een indruk van de installatie, die is ingebouwd in een gewone stadsbus die de normale dienstregeling rijdt. Je ziet filmpjes die door Bosschenaren en door bezoekers van de stad zijn opgenomen. Speciaal is dat deze filmpjes pas vertoond worden als de bus in de buurt rijdt van de plaats waar de filmpjes gemaakt zijn.

De Ogen van een Stad is gemaakt voor de Contextuele Cinema-opdracht (uit 2010) van Schatten van Brabant. Hierbij werd gevraagd om een film te maken die vertelt over de plek waar deze vertoond wordt.

Producent: Dieper Beeld Films
Klant: Provincie Noord-Brabant
Jaar: 2011

Video-installatie:
Ontwerp: Jef Monté & Mark Thur
Beeldregie: Jef Monté
Geluidsvormgeving: Mark Thur
Techniek: Edwin Boonenburg, Jef Monté, Mark Thur
Software: Edwin Boonenburg

Registratie:
Regie: Jef Monté
Camera: Jelle Dijkstra
Montage: Jef Monté
Geluidsvormgeving: Mark Thur

Regisseur Jef Monté:
“Wij hebben er voor gekozen om te werken met filmpjes die men maakt wanneer men iets de moeite waard vinden om te filmen. Een mooi pak sneeuw, carnaval, voetbal, fietspaden, een zwerm mussen, alles wordt gefilmd. Het gaat in feite dus om allemaal kleine documentaires. Ik zocht en vond deze in privé-archieven en op YouTube. Ook het stadsarchief ‘s-Hertogenbosch heeft het een en ander aangeleverd. Mark heeft stadsgeluiden opgenomen en deze verwerkt tot een compositie die doorlopend te horen was uit 32 koptelefoons. Omdat de filmpjes allemaal op andere plekken zijn opgenomen hebben we een rijdende bioscoop bedacht. Op deze manier wordt elk filmpje vertoond op de exacte plek waar het ooit gemaakt was. Door te kiezen voor een stadsbus in plaats van een bus te huren en speciaal voor de installatie te laten rijden werd er een nieuw (groot) publiek bereikt, en het milieu niet extra belast.”

De video-installatie was te zien van 7 t/m 20 februari 2011 op steeds wisselende buslijnen in ‘s-Hertogenbosch en omstreken.

De Ogen van een Stad werd mogelijk gemaakt door:
Schatten van Brabant
Arriva